Ožiljci

Ožiljci na licu uzrokovani nestručnim tretiranjem akni

Ožiljke na licu, koji obično nastaju nestručnim tretiranjem akni, moguće je otkloniti metodom koja se zove dermoabrazija. Ona predstavlja mehaničko otklanjanje površnih slojeva kože specijalnim aparatom. Ovo otklanjanje je moguće vršiti do dubine na kojoj se nalazi germinativni sloj ćelija čija deoba omogućava ponovnu regeneraciju kože. To je donji sloj pokožice koji se nalazi uz krzno i aktivan je tokom celog života.

U zavisnosti od dubine ožiljnih promena, nekada je potrebno, u cilju postizanja što boljih rezultata, ponavljati intervenciju.
Pored dermoabrazije, ožiljno izmenjenu kožu lica i vrata moguće je tretirati i hemijskim pilinzima (hemijska abrazija-nanošenje hemijskih supstanci koje izazivaju nekrozu i ljuštenje površinskog sloja kože), kada se u zavisnosti od ekstenzivnosti promena dobija postepeno poravnavanje gornje površine kože ili se zadovoljavajući estetski efekat dobija već nakon jednog tretmana.
Bez obzira za koju se metodu odlučite, u dogovoru sa hirurgom, važno je znati da se ovakve intervencije rade u poznu jesen, zimu ili rano proleće kako bi se izbegle eventualne fleke koje nastaju usled izlaganja sunčevom zračenju u neposrednom toku vršenja tretmana, tj.u periodu stvaranja mlade, nove kože.

 

Ožiljci kao posledica traumatske ozlede ili hirurške intervencije

Mnogobrojni su razlozi nastajanja ožiljaka. Oni se formiraju uvek na mestu gde je prekinut kontinuitet kože bez obzira da li se radi o posledici traumatske ozlede kože ili hirurške intervencije. Izgled ožiljačnog tkiva zavisi o načinu zarastanja; ivice rana mogu da se zatvore hirurškim putem ili da se nastali defekt zatvara spontano, prorastanjem novog tkiva koje premosti ranu i spoji njene ivice. Pored ovoga, konačni izgled ožiljka zavisi i od individualno nasleđene sposobnosti formiranja ožiljnog tkiva. Nekada su ožiljci tanki, meki u ravni kože i u koliko su dobro pozicionirani, ne predstavljaju nikakav estetski problem.
Ponekad organizam kao reakciju na potkožne resorptivne konce, samu traumu tkiva, stvara ružne hipertrofične ožiljke koji su iznad ravni kože i čija je baza uvek šira od vrha, a u najtežim slučajevima dolazi do formiranja ružnih, keloidnih ožiljaka koji rastu karfiolasto iznad ravni kože, mogu da budu bolni, pa čak u zavisnosti od lokalizacije, da stvaraju pored evidentnih estetskih i funkcionalne probleme.
Svaki od ovih ožiljaka zahteva drugačiji tretman. Ožiljci se otklanjaju tako što se radi njihova hirurška ekscizija te se atraumatskim rukovanjem tkivom, tanjim koncima, pravilnim postavljanjem ožiljka u odnosu na dejstvo sila razvlačenja kože, kao i pozicioniranjem ožiljka u regiji gde nije vidljiv ili u neki prirodan kožni nabor pokuša da se njegova vidljivost svede na estetski prihvatljiv nivo.
Bitno veći problem predstavljaju keloidni ožiljci koji najčešće na ponovljenu hiruršku intervenciju stvaraju još ružnije ožiljno tkivo. Pokušaj njihovog uklanjanja svodi se na neposredno postooperativno ubrizgavanje kortikosteroidnih preparata ukoliko se očekuje da će organizam odreagovati na mestu intervencije. Neprekidnim nošenjem specijalnih silikonskih ploča u dužem vremenskom intervalu moguće ih je smanjiti ili eventualno izravnati sa nivoom kože.
U neposrednom postooperativnom toku svakako ćemo Vam preporučiti i više različitih krema koje ubrzavaju maturaciju (sazrevanje) ožiljnog tkiva i omogućavaju da on dobije estetski prihvatljivu formu.