Home Intervencije Hirurške procedure Estetsko oblikovanje usana
Estetsko oblikovanje usana


Usne i strukture oko njih igraju važnu ulogu u izražavanju lica. Neizražajnost usana ili bore oko njih, mogu dovesti do neatraktivnog izgleda lica. Načelno, aktualno je nekoliko mogućnosti: dermoabrazija, hemijski piling, metoda hirurške korekcije, popunjavanje usana masnim tkivom i injekcijska terapija. Popunjavanje usana injekcijama ili sopstvenim masnim tkivom sve više se primjenjuju u estetskom oblikovanju usana.

POTREBA ZA ESTETSKIM OBLIKOVANJEM USANA
Proces starenja može dovesti do manjeg ili većeg boranja kože i smanjivanja usana, a povrede ili hirurški zahvati do grubih ožiljaka ili neravnina oko usana. Tanke i bezizražajne usne takođe su indikacije za njihovo estetsko oblikovanje. Ni predebele usne (osobito kod muškaraca) ne isključuju potrebu za estetskim korigovanjem. Nesrazmeran odnos između donjih i gornjih usana nakon povrede ili bolesti s oštećenjem potkožnih struktura posebna su indikacija za plastično-rekonstruktivni zahvat. Ispucane usne sa izgubljenim svetlo-crvenkastom bojom i pegama, zahtevaju takođe odgovarajući tretman.

ŠTA TREBATE ZNATI PRE ESTETSKOG OBLIKOVANJA USANA
Postoje dve mogućnosti oblikovanja usana - estetski hirurški postupci i injekcisko povećanje usana.

1. OBLIKOVANJE USANA ESTETSKIM HIRURŠKIM POSTUPCIMA
Aktuelno je nekoliko mogućnosti: abrazija, Chemical Peel i hirurške korekcije.


Abrazija
Abrazija je zapravo mehaničko brušenje kože, bora i ožiljaka oko usana i na bradi. Preporučljiva je i nakon face liftinga, jer se takvom operacijom ne odstranjuju bore oko usana i na bradi. Na tačno označenim mestima dijamantskom brusilicom skida se gornji sloj kože ili samo pojedine bore, odnosno ožiljci. Posle takvog tretmana preporučljiva je hospitalizacija u trajanju od 24 do 48 sati. Epitelizacija (stvaranje nove kože) nastaje između 5-7 dana, kada se može nanositi šminka. U tom periodu vrši se prevencija upale, analgetici se daju po potrebi, a lokalno se nanose antiinflamatorne supstance (kreme) ili oblozi. Sledećih 6-8 nedelja preporučuje se stavljanje kreme za zaštitu od delovanja sunčanih i UV-zraka.


Chemical Peel
Chemical Peel ili hemijska abrazija je nanošenje hemijske supstance koja izaziva nekrozu i ljuštenje površinskog sloja kože. Primenjujemo je kod stanja nakon akni, kada postoje udubljenja u samoj koži. Ona daje dobre rezultate, ako je indikacija prava i ako je postupak ispravan. Na usnama i oko njih primena je ograničena zbog mogućih komplikacija. Postoperativni postupak identičan je kao kod mehaničke dermoabrazije.


Estetsko-hirurška korekcija
Estetsko-hirurška korekcija usana omogućuje korekciju naslednih i stečenih deformacija i njihovo estetsko oblikovanje. Kao estetski postupak najčešće se primenjuje metoda poznata pod nazivom Cupids bow operation. Pre operacije na usana tačno se označavaju linije rezova koje određuju buduću visinu i debljinu usana. Nakon toga se pažljivom hirurškom tehnikom odstrani zacrtani deo kože. Sledi podizanje kože na usnama za 2-3 mm i ušivanje kože. Hirurški postupak završava postavljanjem posebnih flastera (steril-strip trakice) radi zadržavanja novoformiranog položaja usana. Estetski zahvat korekcije usana izvodi se pod lokalnom anestezijom.


POSTOPERATIVNI TOK I NEGA
Prvih 24 – 48 sati stavljaju se ledene obloge, a sredstva protiv bolova daju se po potrebi. Sledećih 4 – 5 dana daju se samo kreme i oblozi za smanjivanje otoka. Flasteri se skidaju trećeg dana, a šavovi nakon sedam dana.


KOMPLIKACIJE

Vrlo retko može nastati podliv ili infekcija. Adekvatnom antibiotskom terapijom infekcija se brzo sanira, a podliv se resorbuje spontano ili se u retkim slučajevima odstranjuje hirurški.


NOVI IZGLED

Vidljiv je odmah nakon operacije, a zadovoljstvo pacijenta je očito. Sedmog dana nakon operacije pacijentkinja može staviti šminku i vratiti se u svakodnevni život. Trajno novi izgled nastaje za tri nedelje, kada se ne primećuju nikakvi znakovi operacije.


2. OBLIKOVANJE USANA INJEKCIJAMA
Na tržištu postoje brojni preparati za injekcijsko povećanje usana. Njihova primena je vrlo jednostavna i svakodnevnim obavezama klijenti se mogu vratiti odmah nakon tretmana. Pre primene takvog preparata, pacijent ga dobije na uvid. Komplikacije mogu nastati.