Home Intervencije Hirurške procedure Otklanjanje tetovaža
Otklanjanje tetovaža


Tetoviranje je poslednjih godina postalo veoma popularan način ukrašavanja tela. Dešava se da pacijenti budu, iz nekog razloga, nezadovoljni samom tetovažom te žele da je uklone. U zavisnosti od veličine same tetovaže i njene lokalizacije, kao i od dubine u koju je unešen pigment postoje različite mogućnosti njihovog otklanjanja.


Tetovaže se mogu ukloniti hirurškim putem pri čemu se najčešće, u uslovima lokalne anestezije, u jednom ili više aktova tetovaža uklanja ekscidiranjem. Na mestu na kome se nalazila tetovaža ostaje pravolinijski ožiljak čija veličina zavisi prevashodno od veličine same tetovaže,kao i od njene lokalizacije.

 

Ukoliko se radi o tetovažama kod kojih je pigment unešen u pliće, površinske slojeve kože moguće je otkloniti ih dermoabrazijom pri čemu se mehaničkim putem otklanjaju površinski slojevi kože te se sačeka da proraste nova, nežna koža. Nekada je u jednom aktu na ovaj način moguće otkloniti tetovažu u potpunosti, a neretko ju je moguće samo izbledeti, pa je potrebno radi potpunog uklanjanja ponoviti ceo postupak. U svakom slučaju ukoliko se radi ovom metodom sam postupak je najbolje obaviti u poznu jesen, zimu ili rano proleće, kako novo nastala koža ne bi bila izložena sunčevom zračenju što za posledicu može imati stvaranje tamnih fleka.

intervencije-tetovaza-pre
Pre intervencije
intervencije-tetovaza-posle
Posle intervencije