Home Intervencije Hirurške procedure Povećanje i podizanje zadnjice
Povećanje i podizanje zadnjice


Kandidati:
Žene i muškarci bez projekcije i volumena u glutealnoj regiji. Deformitet može biti urođen ili se stiče, slučaj se može javiti u detinjstvu ili kasnije u odraslom dobu.Promena volumena i projekcije radi se kod muskulature koja je hipotrofirala i ima nedostatak masti u gornjoj glutealnoj regiji. Višak masti u regiji bedra, stomaka i butine zajedno sa snagom gravitacije, mlitave kože i koncentracijom masti koja se razvija u donjem delu zadnjice, daje izgled teške i spljoštene zadnjice.


Cilj:
Povećanje projekcije glutealne regije radi se udruženo liposukcija i kalemljenje masti. Postoje dva tipa tela ginoidni kada je koncentracija masti u predelu ispod struka i androidni, kada je koncentracija masti iznad struka. Od tipa tela zavisi i tip operacije.Kod ginoidnog tipa potrebna je kompletna liposukcija bedra, butine, noge, stomaka i ubrizgavanje masti u zadnjicu. Kod androidnog tipa potrebna je liposukcija ruku, pazuha, leđa, noge, stomaka i grudi i ubrizgavanje masti u zadnjicu i unutrašnju stranu butina.


Rez i tehnika:
Tehnika: Obično se pravi tri do šest malih rezova na bedru i glutealnom pregibu. Veliku prednost ima liposkulpturna tehnika. U tom slučaju se kombinuje aspiracija viška masti injekcijom i prenošenje u drugu regiju. U većini slučajeva javlja se nakupljanje masti u regiji bedra i unutrašnjoj strani butina. Samo uklanjanje viška masti, liposukcijom dovodi do poboljšanja konture. Višak masti se presađuje u glutealnu regiju zbog povećanja. Ubrizgavanje masti radi se muskularno ili subkutano zavisno od regije i specificnosti problema koji se rešava.


Trajanje operacije:
1 do 3 sata.


Anestezija:
Lokalna sa sedatcijom. Anestezija intumescencijom.


Bolničko i vanbolničko lečenje:
Obično je bolničko.


Period oporavka:
Postoperativno se preporučuje elastični pojas koji pomaže održavanje nove forme i čuva od stvaranja otoka. Limfna drenaža i lagana masaža podstiče i pomaže kod otoka u regiji liposukcije, a izbegava se oko mesta ubrizgavanja masti. Može se početi 24h nakon operacije. Šetnja je obavezna nakon dan, dva, a razdaljinu svaki dan povećavati. Za tri nedelje niskofrekventnim ultrazvukom i endermatologijom pomaže se korekcija neravnina. Postoperativne procedure prati fizioterapeut, uvek pod kontrolom hirurga. Naporno vežbanje, trčanje i dizanje tereta dozvoljeno je posle 30 dana. Šetanje kilometar do kilometar ipo: dva dana. Privremeni blagi bolovi, naročito prvih 48 sati, primeniti analgetike. Otok, osetljivost, ukočenost, obično prolazi za par nedelja. Mali rezovi se previjaju svakodnevno. Intumescentna anestezija koja "curi” iz rezova traje prvih 24 sata. Tuširanje je dopušteno posle 24 sata. Može se nositi steznik 4 do 5 nedelja. Konci se skidaju nakon 5 do 7 dana. Vraćanje na posao: za 2 do 3 nedelje. Vežbanje i sunčanje: 4 do 6 nedelja i više. Nestanak malih ožiljaka: 3 meseca do 2 godine.


Rizici:
Značajnije komplikacije kod liposkulpture su retke. Moguće komplikacije su asimetrija, naboranje i pigmentacija kože, krvarenje i problemi sa anestezijom. Privremena ukočenost i hematomi (nakupljanje krvi) su moguće manje komplikacije. Neravnine kože se dešavaju nekim pacijentima, pa je ponovni tretman neophodan. Više serija komplikacija obuhvata gubitak osećaja, krvarenje, što izaziva šok, mada se u slučaju intumescentne anestezije ovakvi slučajevi javljaju ekstremno retko. Infekcija je veoma retka. Malo pacijenata se razočara tehnikom ubrizgavanja ili zbog brzine reabsorpcije koja je visoka (procena je 50 do 60%) ili zato sto nema dovoljno masti za veličinu koja se traži. Mi možemo ubrizgati najviše 500ml masti, zavisi od slučaja, ubrizgati u mišić, subkutano i nadoknaditi manjak masti gde je potrebno.


Detalji:
Liposukcija poboljšava konturu tela i povećava samopouzdanje. Ponekad je ubrizgavanje masti procedura koja mora da se ponavlja, zato što postoji limit količine masti kojom raspolažemo za ubrizgavanje u jednom zahvatu. Povremeno se radi druga procedura "retuširanje”, koja je indikovana da poboljša određena područja, pod lokalnom anestezijom. Specijalna masaža, zove se ručna limfna drenaža, pomaže kod otoka, modrica, kod post operativnog perioda, pospešuje rezultat. Gluteoplastika ima više tehnika: silikonski implantati za povećanje volumena, rezekcija kože struka i podizanje glutealne regije kao i podizanje glutealnog nabora. To je invazivna metoda, sa većim ožiljkom i nosi veći rizik i komplikacije.


Trajanje rezultata:
Posle šest meseci nema više reabsorbcije i rezultat ostaje stabilan.Težina ostaje ista, a rezultati bi trebalo da budu stalni, naročito u kombinaciji sa dijetom i vežbama.