Home Intervencije Hirurške procedure Liposkulptura i liposukcija
Liposkulptura i liposukcija


Kandidati:

Liposukcija je metoda koja se radi kod žena i muškaraca koji imaju relativno normalnu težinu, ali se nataložena masnoća lokalizovala u regiji tela gde ne pomažu ni dijete ni vežbe. Liposukcijom se ovaj problem eliminiše. Liposukcija se ne radi kod gojaznosti. Kandidati skoro svih godina mogu koristiti ovu proceduru, ako je koža dovoljno elastična može se vratiti u normalnu poziciju. Pacijenti koji žele da se ukloni i višak kože podvrgavaju se kombinovanim procedurama koje ubuhvataju i rezekciju kože. Pacijenti koji imaju ulegnuća i neravnine na telu mogući su kandidati za liposkulpturu. Ubrizgavanjem masti poboljšavaju se konture tela.


Cilj:
Vrši se korekcija obraza, vilice, vrata, ruku, grudi, leđa, stomaka, struka, kukova i zadnjice, unutrašnje strane butina, kolena, listova i člankova. Takođe se rade uvećane muške grudi tj. ginekomastija. Radi se nekoliko regija na telu istovremeno, ili zajedno sa drugim estetskim zahvatima.


Rezovi i tehnika:
Mast se usisava šupljim cevčicama, koje se nazivaju kanile kroz mali rez blizu regije. Rezovi su obično dugi 4 do 8 milimetara često sakriveni u liniji kožnog nabora. Kod liposkulpture aspirator zamenjuje brizgalica koja je u vezi sa kanilom i aspirira se višak masti. Kod liposkulpture potrebno je precizno izmeriti koliko je masti potrebno i koja je mogućnost njenog reubrizgavanja. Mast se ubrizgava u lice radi korekcije bora, koriguje konture zadnjice, struka, kukova, nogu, članaka i ruku. Površna liposkulptura zahteva više masti u poboljšanju konture tela kod pacijenata sa opuštenijim tonusom kože. Kod regija sa fibroznim tkivom, ultrazvučnom mašinom "topi” se mast pre aspiracije.


Trajanje operacije:
Jedan do tri sata.


Anestezija:
Lokalna I regionalna anestezija sa intumescencijom.


Vanbolničko ili bolničko lečenje:
Obično je bolničko.


Oporavak:
Šetnja jedan kilometar: nakon dva dana. Privremeni bolovi, naročito prvih 48 sati, smanjuju se analgeticima. Otoci, osetljivost, utrnulost, modrice obično nestaju nakon pet nedelja. Previjaju se mali rezovi. Kod anestezije intumescencijom, tečnost se izliva oko reza u prvih 24 sata. Previjanje svaki dan. Tuširanje posle 24 sata.Obavezno nošenje steznika pet nedelja. Konci se skidaju između petog i sedmog dana. Vraćanje na posao: nakon 2 do 3 nedelje. Vežbanje i sunčanje: od 4 do 6 nedelja i više. Nestanak i izbleđivanje malih ožiljaka: od 3 meseca do 2 godine.

Rizici:
Značajne komplikacije kod liposukcije su retke. Moguće komplikacije su asimetrija, smežurana i pigmentirana koža, krvarenje, infekcija i problemi sa anestezijom. Privremena utrnulost kože i hematomi (nakupljanje krvi) su moguće manje komplikacije. Neregularnosti kože se dešavaju kod nekih pacijenata, te ako je neophodno regije se tretiraju. Ozbiljne komplikacije obuhvataju gubitak osećaja i krvarenje što izaziva šok, mada je veoma redak slučaj kod korištenja anestezije intumescencijom. Infekcija je veoma retka.


Detalji:
Liposukcija koriguje konturu tela i vraća samopouzdanje pacijentu. Pravi rezultati su nakon pet meseci zato što postoji mogućnost zadržavanja tečnosti što produžava otoke. Povremene druge procedure, kao "retuširanje” mogu biti indikacija za sigurno poboljšanje regije, najviše se radi pod lokalnom anestezijom. Specijalne masaže, koje se nazivaju manuelna limfna drenaža pomažu kod otoka i modrica u post operativnom periodu, pospešuju oporavak.


Trajanje rezultata:
Iako težina ostaje, rezultat oblika je trajan, naročito ako se kombinuje sa dijetama i vežbama
.PovecanjeIPodizanjeZadnjice02
Pre intervencije

PovecanjeIPodizanjeZadnjice03
Pre intervencije

PovecanjeIPodizanjeZadnjice04
Pre intervencije
PovecanjeIPodizanjeZadnjice02a
Posle intervencije

PovecanjeIPodizanjeZadnjice03a
Posle intervencije

PovecanjeIPodizanjeZadnjice04a
Posle intervencije