Abdominoplastika


Kandidati:
Žene i muškarci čiji je abdomen neproporcionalan u odnosu na telo kao i višak kože i masti u toj regiji.Takođe abdominalna muskulatura koja se rascepala, specifično kod žena nakon trudnoće.


Cilj:
Važno je oblikovati i skloniti višak masti i kože i zategnuti abdominalnu muskulaturu.


Rezovi i tehike:
Pravi se horizontalni rez u preponskoj regiji i širok spoljašnji rez prema karličnoj kosti. Dužina ožiljka zavisi od količine kože koja treba da se ukloni i rez se obično pravi unutar granice kupaćeg kostima.Ako je mala količina kože i masti koja treba da se ukloni, a nagomilana koncentracija se nalazi ispod pupka, onda je dovoljan mali horizontalni rez.To se zove mini-abdominoplastika. Ako treba da se ukloni koža oko pupka onda se pravi drugi rez oko pupka, višak trbušne koze se izvlači na dole a pupak se vraća u anatomski, prvobitni položaj.


Trajanje operacije:
2 do 4 sata.


Anestezija:
Opšta anestezija.


Bolničko i vanbolničko lečenje:
Kod kompletne abdominalne plastike neophodno je ostati minimum 72h u bolnici (naročito ako je kombinovana sa drugim procedurama). Kod mini abdominoplastike, bolesnicima na vanbolničkom lečenju savetuje se bar noćni boravak.


Oporavak:
Privremeni bolovi javljaju se nakon prestanka anestezije. Otok, blaga ukočenost trbušnog zida, modrice, malaksalost nestaju nekoliko nedelja kasnije. Mali dren se sklanja nakon pet dana, on pomaže da bi se izbegavalo nakupljanje tečnosti u trbušnom zidu. Previjanje je svaki drugi dan, a traje oko dve nedelje.Može se nositi steznik 20 do 30 dana. Skidanje konaca je u periodu posle jedne do dve nedelje.


Moguće komplikacije:
Nakupljanje tečnosti ispod kože. Zgrušavanje krvi. Infekcija. Krvarenje ispod kože. Reakcija na anesteziju. Odloženo zarastanje. Slab rezultat je vidljiv ožiljak i koža koja visi.Tada je potrebna jos jedna operacija. Moguća je pojava keloidnog ožiljka, što zavisi od predispozicije pacijenta. Neka od ovih komplikacija se može pojaviti, ali treba preduzeti sve mere predostrožnosti kako bi se ta mogućnost smanjila.


Vreme oporavka:
Vraćanje na posao 2 do tri nedelje.Naporno vežbanje i sunčanje nakon 4 do 6 nedelja i više. Nestanak i izravnjenje ožiljka: događa se nakon 3 meseca, a nekad traje najviše do dve godine.


Detalji:
Planiranje trudnoće ili gubitak težine u budućnosti, treba diskutovati pre operacije. Položaj oziljka i kvalitet opšteg izgleda abdomena može umanjiti rezultat Vaše abdominoplastike. U slučaju postojanja strija može doći do poboljšanja prilikom rastezanja strija, naročito u regiji ispod pupka, jer deo koji sadrži strije u celini se uklanja. Nekad se liposukcija može upotrebiti samo kao uklanjanje abdominalne masti ili u kombinaciji sa procedurom abdominoplastike.


Trajanje rezultata:
Abdomen treba da ostane čvrst i ravan mnogo godina, jedino ako se ne dobije mnogo na težini ili trudnoća. Ipak, tokom godina, usled gravitacije, može doći do spuštanja abdomena što je prirodni proces, pa bi druga abdominalna plastika poboljšala konturu tela.