Home Intervencije Hirurške procedure Korekcija asimetričnih dojki
Korekcija asimetričnih dojki


Kandidati:
Žene koje su zadovoljne opštim izgledom grudi, njihovom veličinom ali nezadovoljne jer im grudi nisu čvrste, ili su mamile (bradavice), usmerene ka podu. Uzrok je gubitak elastičnosti kože, gubitak težine, trudnoća, dojenje ili su u pitanju godine.

Cilj:
Podizanje i reoblikovanje spuštenih grudi, uklanjanje viška kože i repozicija mamila (bradavica). Podizanje grudi vraća mladalački izgled grudi. U nekim slučajevima grudi se razvijaju asimetrično, nekad je razlika toliko izražena da je potrebno uvećanje dojke implantatom i kombinacija sa zatezanjem grudi. U istom se zahvatu rešava povećanje, simetrija i vraćanje grudi u normalnu poziciju.


Rezovi i tehike:
Rez kod podizanja grudi se radi u tri različite tehnike; "obrnuto T”, rez oko areole, u pregibu grudi i vertikalni rez koji spaja prethodna dva reza. Druga je "vertikalna” tehnika čija su dva reza oko areola i jedan vertikalno. Treći se zove "periareolarni” i ima jedan rez oko areola. Izbor najpogodnije tehnike zavisi od tipa grudi i željenog oblika. Više rezova znači bolji oblik, a to treba utvrditi u toku konsultacija.


Trajanje operacije:
1 do 3 sata.


Anestezija:
Lokalna ili Opšta anestezija.


Bolničko ili vanbolničko lečenje:
Obično je vanbolničko, ali se preporučuje bar noćni boravak pacijenta u bolnici.


Period oporavka:
Privremeni bolovi se otklanjaju analgeticima. Otoci, osetljivost, ukočenost kože stomaka, modrice i zamor javljaju se nekoliko nedelja.Mali dren se skida posle pet dana, on sprečava nagomilavanje tečnosti. Previjanje se vrši svaki drugi dan prve dve nedelje. Obavezno je nošenje steznika 90 dana.Konci se skidaju u periodu od jedne do dve nedelje.


Vreme oporavka:
Vraćanje na posao: 1 do 2 nedelje. Fizička aktivnost obično posle mesec dana, a ožiljci nestaju nakon nekoliko meseci do godinu dana.


Sporedni efekti:
Privremeno se javljaju modrice, otoci, nelagodnost, ukočenost, suva koža na grudima, nezadovoljavajući ožiljak.


Rizici:
Tu se ubraja nakupljanje tečnosti (seruma) u operacionoj regiji,pa je potreban dren. Zgrušavanje krvi. Infekcija. Krvarenje ispod kožnog režnja.Odloženo isceljenje je moguće kod dehiscencije ožiljka, parcijalna nekroza tkiva i mogućnost stvaranja širokog ožiljka (keloida) ukoliko pacijent ima tendencije. Neujednačena pozicija mamila (bradavica). Privremeni gubitak osećaja u mamilama (bradavicama) i grudima. U takvim slučajevima, potrebna je druga operacija.


Detalji:
Nema starosne granice kod podizanja grudi nakon što je u potpunosti završen razvoj dojki.


Trajanje rezultata:
Trudnoća i dojenje mogu promeniti veličinu i oblik grudi. Pojedine žene se podvrgavaju podizanju grudi pre nego što će imati decu, u želji da očuvaju mladalački izgled svojih grudi sa idejom da i nakon porođaja mogu uraditi reintervenciju.Trudnoća, porođaj, godine, menjaju težinu i oblik grudi. Podizanje grudi ne remeti sposobnost dojenja, jer se mlečni kanali ne diraju
.dojke01
Pre intervencije
dojke01a
Posle intervencije