Home Intervencije Hirurške procedure Smanjenje, povećanje, zatezanje i podizanje grudi
Smanjenje, povećanje, zatezanje i podizanje grudi


POVEĆANJE GRUDI


Kandidati:

Žene koje osećaju da su njihove grudi premale, kada im odeća dobro stoji na kukovima, ali je prevelika u liniji grudi.To ne treba da bude jedini razlog, kada se grudi ne razvijaju skladno, podjednako,male grudi koje mogu imati normalan oblik, ali mogu izgubiti volumen i težinu nakon rođenja deteta.


Cilj:
Povećanje grudi silikonskimi implantatima sa gelom ili implantatima sa fiziološkim rastvorom.


Rezovi i tehnike:
Postoji više izbora. Radi se rez od 4 do 5,5 cm (veličina palca) ispod grudi duž nabora, ili polumesec koji prati donju ivicu areole ili rez unutar pazuha. Da li da se implant stavi ispod grudnih mišića zavisi od slučaja i od tipa izabranog implantata. Posle reza prave se džepovi ispod grudne muskulature u koje se stavljaju implantati.


Trajanje operacije:
Sat do sat ipo vremena.


Anestezija:
Opšta anestezija.


Bolničko i vanbolničko lečenje:
Obično se vrši bolničko lečenje.


Period oporavka:
Postoji privremena osetljivost rane, otok, promena u bradavici i moguća je pojava modrica koje nestaju za dve do tri nedelje.


Vreme opravka:
Vraćanje na posao koji nije fizički naporan moguć je za pet dana. Ožiljci nestaju posle nekoliko meseci ili u nekim slučajevima do godinu dana. Previjanje se mora vršiti nekoliko dana, naročito posle operacije.Kupanje je dopušteno samo između tri do sedam dana nakon operacije,konci se skidaju posle 7 dana. Brushalter se obavezno nosi mesec dana, vožnja je dopuštena posle dve nedelje, a vežbanje posle dve do tri nedelje.


Rizici:
Mamile (bradavice) mogu biti promenjene osetljivosti, obično je privremeno. Hirurškopomeranje ili repozicija implatata može dovesti do kapsularne kontrakture, koja izaziva tvrdoću grudi.


Detalji:
Kompjuterska konsultacija pomaže u velikom izboru novih grudi, koja Vam veličina i oblik pristaju. Pacijenti mogu videti slike različitih veličina grudi, mogu izabrati položaj i vrstu reza.


Trajanje rezultata:
Rezultati variraju, ali obično traju dugo vremena, ipak implatati zahtevaju zamenu. Mamografija se rutinski prepisuje godišnje posle četrdesete godine. Značajni gubitak težine može uticati na rezultat.Trudnoća i dojenje mogu promeniti veličinu grudi, mada grudni implatati ne mogu uticati na trudnoću i sposobnost dojenja. Ali ipak grudi se menjaju, pa se može uraditi zatezanje grudi i tako poboljšati konture dojke.


povecanjegrudi1povecanjegrudi2

povecanjegrudi3povecanjegrudi4

PODIZANJE GRUDI


Kandidati:
Žene koje su zadovoljne opštim izgledom grudi, njihovom veličinom ali nezadovoljne jer im grudi nisu čvrste, ili su mamile (bradavice), usmerene ka podu. Uzrok je gubitak elastičnosti kože, gubitak težine, trudnoća, dojenje ili su u pitanju godine.


Cilj:
Podizanje i reoblikovanje spuštenih grudi, uklanjanje viška kože i repozicija mamila (bradavica). Podizanje grudi vraća mladalački izgled grudi. U nekim slučajevima grudi se razvijaju asimetrično, nekad je razlika toliko izražena da je potrebno uvećanje dojke implantatom i kombinacija sa zatezanjem grudi. U istom se zahvatu rešava povećanje, simetrija i vraćanje grudi u normalnu poziciju.


Rezovi i tehike:

Rez kod podizanja grudi se radi u tri različite tehnike; "obrnuto T”, rez oko areole, u pregibu grudi i vertikalni rez koji spaja prethodna dva reza. Druga je "vertikalna” tehnika čija su dva reza oko areola i jedan vertikalno. Treći se zove "periareolarni” i ima jedan rez oko areola. Izbor najpogodnije tehnike zavisi od tipa grudi i željenog oblika. Više rezova znači bolji oblik, a to treba utvrditi u toku konsultacija.


Trajanje operacije:
1 do 3 sata.


Anestezija:
Lokalna ili Opšta anestezija.


Bolničko ili vanbolničko lečenje:
Obično je vanbolničko, ali se preporučuje bar noćni boravak pacijenta u bolnici.


Period oporavka:
Privremeni bolovi se otklanjaju analgeticima. Otoci, osetljivost, ukočenost kože stomaka, modrice i zamor javljaju se nekoliko nedelja.Mali dren se skida posle pet dana, on sprečava nagomilavanje tečnosti. Previjanje se vrši svaki drugi dan prve dve nedelje. Obavezno je nošenje steznika 90 dana.Konci se skidaju u periodu od jedne do dve nedelje.


Vreme oporavka:
Vraćanje na posao: 1 do 2 nedelje. Fizička aktivnost obično posle mesec dana, a ožiljci nestaju nakon nekoliko meseci do godinu dana.


Sporedni efekti:
Privremeno se javljaju modrice, otoci, nelagodnost, ukočenost, suva koža na grudima, nezadovoljavajući ožiljak.


Rizici:
Tu se ubraja nakupljanje tečnosti (seruma) u operacionoj regiji,pa je potreban dren. Zgrušavanje krvi. Infekcija. Krvarenje ispod kožnog režnja.Odloženo isceljenje je moguće kod dehiscencije ožiljka, parcijalna nekroza tkiva i mogućnost stvaranja širokog ožiljka (keloida) ukoliko pacijent ima tendencije. Neujednačena pozicija mamila (bradavica). Privremeni gubitak osećaja u mamilama (bradavicama) i grudima. U takvim slučajevima, potrebna je druga operacija.


Detalji:
Nema starosne granice kod podizanja grudi nakon što je u potpunosti završen razvoj dojki.


Trajanje rezultata:
Trudnoća i dojenje mogu promeniti veličinu i oblik grudi. Pojedine žene se podvrgavaju podizanju grudi pre nego što će imati decu, u želji da očuvaju mladalački izgled svojih grudi sa idejom da i nakon porođaja mogu uraditi reintervenciju.Trudnoća, porođaj, godine, menjaju težinu i oblik grudi. Podizanje grudi ne remeti sposobnost dojenja, jer se mlečni kanali ne diraju
.

 

smanjivanjegruji1 smanjivanjegruji2 smanjivanjegruji3 smanjivanjegruji4