Zatezanje čela


Kandidati:

Odrasli čije su obrve niske ili imaju duboke linije mrštenja usled stresa koji aktivira ovu muskulaturu. Ova procedura se može primeniti kod spuštenih i nisko usađenih obrva, pojava umornog izgleda i dubokih horizontalnih nabora na čelu, linije mrštenja, bore između obrva i ponekad preko korena nosa.

Cilj:
Korekcija spuštenih kapaka; duboke bore nastale mrštenjem kao i horizontalni nabori na čelu.

Trajanje operacije:
Sat do sat ipo.

Procedura i rezovi:
Različiti su rezovi za svaki problem. Može biti na skalpu, počinje od ušiju i skriven ispod kose. Ponekad je taj rez baš na mestu prednje linije kose. Rez može biti načinjen u samoj bori te se u istom mahu rešavaju dva problema, višak kože se skida i obrve se repozicioniraju. Druga tehnika koristi endoskop sa video kamerom. Slobodni majušni rezovi na lobanji I endoskop uvek plastičnom hirurgu omogućava da vidi i radi na čeonim naborima. Prednost ove tehnike su veoma mali rezovi ali nije za sve pacijente.

Anestezija:
Lokalna sa sedacijom.

Bolničko i vanbolničko lečenje:
Obicno je bolničko.

Oporavak:
Blaga nelagodnost se kontroliše oralnim anelgeticima.Otoci i modrice sa čela mogu se javiti i obuhvatiti regiju oko kapaka. Kamuflaža šminkanjem pomaže nakon 48 sati. Utrnulost i svrab lobanje prestaje nakon pet nedelja.

Rizici:
Na sreću značajnije komplikacije su retke. U manje komplikacije ubrajaju se hematomi (nakupljanje krvi ispod kože, koja se mora ukloniti), infekcija i reakcija na anesteziju. U nekim slučajevima, produžava se utrnulost i može se javiti svrab kao i mali privremeni gubitak kose u okolini reza.

Detalji:
Vreme oporavka zavisi od tipa operacije i rezova, a mogućnost normalne aktivnosti posle pet dana. Ipak, fizička aktivnost i vežbanje trebalo bi da se izbegavaju prvih meseci.

Trajanje rezultata:
Nekoliko godina, a nekad i trajno.